Frågor&Svar

Centralamerika

Jag blir så glad att ni alla är så nyfikna på min resa, och har frågat mig så mycket samt vill ha tips. Det här lilla inlägget har väl tagit mig ungefär ett halvår att få ihop, men nu kör vi ba. Tänker att vi kör en klassisk Frågor & Svar på det. Kan ju egentligen skriva hur mycket som helst, och guider hit och dit om platser, barer och bungalows men får vara lite snäll mot tangenterna på Mac nu innan de slits bort.

Vem åkte du med och vart åkte du?
Jag åkte med min pojkvän! Jack. Vi hade inte planerat någonting innan vi åkte (jag som annars är överdrivet förberedd och påläst) men vi hade en enkelbiljett till Managua, huvudstaden i Nicaragua. Det slutade med att vi även besökte Costa Rica, Panama, Colombia och USA.

Bråkade du och din kille mycket under resan?
Nej inte alls. Vi hånglade i solnedgångar, sov ut, åt och drack hur mycket vi ville, surfade och hade det väldigt romantiskt. De gångerna vi tjafsade var när vi missade en buss, glömde en mobilladdare, blev sur när någon inte smörjde in sig med SPF för det är jättefarligt osv. Jag skulle säga att vi har kommit varandra mycket närmare efter att ha utmanats tillsammans dagligen att aldrig veta om vart vi ska eller kommer att bo. Erkänner att jag var svettdroppande nervös innan att vi skulle göra slut pga av bråk eller att någon skulle bli dödad i en gränd, men det gick hur bra som helst. Är så glad att vi åkte tillsammans. Har du ingen att åka med? Lugnt, du kommer träffa jättemycket folk under din resa.

Hur har ni bott?
Rätt och slätt på hostels och dorms. Dvs i rum med kanske åtta andra personer i våningssängar. J a g  ä l s k a d e  d e t . Trodde att det skulle vara superjobbigt för mig att behöva dela allt som känns privat men det var inte alls några problem. Att bo i dorms gjorde att vi träffade otroligt mycket spännande människor som vi umgicks och reste med. Varför finns inte detta mer i Sverige? Nätter på dorms kan variera men skulle säga runt 13 dollar per natt – dyrast i Costa Rica där en snittar kanske 20 dollar per natt.

Jag vill också resa! Men måste tjäna ihop pengar osv. Är det dyrt att bo?
Nicaragua, Panama och Colombia är alla rätt billigt. Nicaragua helt klart billigast. Där kan en bo för minst 7 dollar per natt. Under högsäsong är allt lite dyrare. Costa Rica är dyrt, eftersom det ungefär är samma priser som i Sverige överallt. Även matbutiker har samma priser – men det är väldigt turistanpassat också, så inga problem att vara vegan, vegetarian, gluten- och laktosintolerant. Ska du endast till Costa Rica kan det bli jävligt dyrt om du inte planerar på att laga en hel del mat själv. Men lever du på en budget skulle jag satsa på att åka till Nicaragua. Där kostar en öl 9 kr. Perfekt.

Vad var bäst?
Självklart att resa runt, träffa inspirerande människor, ta paus från wi-fi och omvärlden, äta god mat och inte bry sig om någonting. Och så jävla gott kaffe överallt! Det mest fantastiska och paradisiga vi gjorde var att bo på en segelbåt i fem dagar och segla mellan gränsen Panama och Colombia genom San Blas-öarna och sen öppet hav. Jag kan liksom inte skriva om det, för jag vet inte hur jag uttrycker mig så att ni förstår hur fantastiskt det var. Så här kommer lite stödord: öde öar, San Blas, kokosnötter, snorkling, klart vatten, fiske, Karibien, Pura Vida, paradis, Pirates of the Caribbean. Typ så.

Ska jag ge några snabba tips på ställen så är det dessa:

Nicaragua: Ometepe, Little Corn Island

Costa Rica: Santa Teresa (bra surf), Montezuma, Puerto Viejo (här finns ett Jaguar Rescue Center för djur, gå dit pga mycket sengångare och andra djur som blivit skadade/lämnade och kan ej vara ute i djungeln själva)

Panama: Bocas del Toro, San Blas islands (hyr in dig på en segelbåt!)

Sämst?
Ingenting. Men blev lite trött ibland på att äta ris och bönor. Generellt mycket vegetarisk mat i länderna, men ibland var jag så jävla hungrig och hade endast müslibars att äta. Kanske också att det var dyrt i Costa Rica och en hel del svenskar i Santa Teresa (gillar inte att träffa svenskar när jag är utomlands, så klyschigt). Men i övriga länder och platser var det basically svennefritt. Hade väldigt sällan hemlängtan, eftersom jag visste hur jävligt vädret var hemma i februari.

  

Hur packade du? 
Jag hade en stor ryggsäck på 60 liter som var jättebra för min rygg. Jack hade en stor bag som inte alls hade något ryggstöd och det klagade han på ibland, så investera i en grym jävla rygga. Egentligen bär en inte så mycket på den ändå, men när det väl görs är det skönt om du är snäll mot dig själv.

Jag packade för mycket och för fel. Hehe. Bra packning: Badkläder, shorts, tunna linnen, bra running/training skor. Flip-flops, saronger etc köper du på plats. Det är varmare än vad en tror. Dålig packning: Fina dyra klänningar som bara skrynklar. Kort och gott, borde tagit med mig mer linnen och shorts istället för ”snygga” kläder för de använde jag aldrig. Hade mest bikini. Vi åkte till Monte Verde uppe i bergen i Costa Rica där det var flera grader kallare, då var jag glad för mina jeans och hoodie jag hade tryckt ner. När vi åkte till LA fick jag äntligen shoppa! Det var kul.

Skulle du göra det igen?
Ja. Drömmer om nästa långa resa/flytt och känner att alla måste göra nån slags längre resa. Det gav mig sjukt mycket, och jag som bara fokuserat på jobb mina tonår och vuxna liv fick se något annat. Lära mig att inte stressa, värdera vad jag har, lära mig surfa etc.

Och alla kryp?
En vänjer sig. Var livrädd för allt som rörde sig i början, och spindlar är min största fobi. Tillslut lät jag kackerlackorna klättra på mig, what the hell liksom. Använd myggspray ba.

In och sök på Momondo, boka den där jäkla biljetten. Vaccinera dig, kolla upp första destination, skaffa försäkring och packa lätt. Åk.

Har ni några fler frågor, kommentera så ska jag försöka svara bäst jag kan!

 

19 svar till “Centralamerika

 1. linn skriver:

  fuck. måste typ säga upp mig och boka en resa nu. också! BABE i din gula baddräkt hallå

  1. Viola skriver:

   Gör det! Jag med! Och du är också babe! <3

 2. Julia skriver:

  Jag DN intresserad av att göra samma typ av resa som du gjorde! Jag och min kille vill åka dit i december men har det lite kämpigt med sparandet. Hur mycket la du på resan? Flyg, mat, allt?!

  Älskar bloggen dig! Kram

  1. Viola skriver:

   Lova att du gör det! Så svårt att säga nu i efterhand, men vi bokade flygbiljetterna typ 5 månader innan vi åkte, de kostade väl kanske 7000 kr enkelresa per person, det är ju det dyraste.

   Sen sparade vi mer och mer, tänkte varje gång jag ville köpa något att nej, denna klänning är en extra vecka i Nigaragua, typ så. Jag hade ca 60-70.000 kr i ”fickpengar” men behövde egentligen inte alls så mycket. Och då snålade vi inte heller. Du klarar dig lätt på 20.000 i t.ex. Nigaragua ett tag. Att resa mellan länderna är jättebilligt via buss, satsa på det istället för att flyga även om det är bussresa 12h. Mer värt.

   Om ni känner under resan att ni har det snålt – kolla med olika hostel om de behöver volontärer! Då kan ni fixa gratis boende + mat ett tag. Det var många som gjorde! Typ stå i receptionen och sånt.

   Kämpa på, det är värt det! Kram!

 3. Astrid skriver:

  Herregud vad härligt det låter!! Jag har planerat att åka till centralamerika nu i vinter. Undrar hur länge var ni ute och vad er budget låg på? Kram

  1. Viola skriver:

   Du kommer ha det fantastiskt!!!!

   Jag hade runt 60-70.000 kr i ”fickpengar” men hade klarat mig med bra mycket mindre också, vi snålade inget. Vi blev borta i nästan tre månader! Hade gärna varit borta längre, men jag var tvungen att komma hem och börja jobba igen då jag endast hade tjänstledigt.

   Kram
   Viola

 4. Isabelle skriver:

  Hur tänkte/packade du rent skönhetsmässigt? förstår att d blev lite smink men hudvård!!!! vad hur hur mkt va

  1. Viola skriver:

   Hade en stor rengöring och en återfuktande kräm, that’s it. Sen massa SPF såklart. Nästan inget smink, nån mascara och lite rouge hade jag. Min hy mådde så jävla bra där borta så behövde verkligen inget mer, men kanske hade varit kul att ha med sig en ansiktsmask att lägga då och då kände jag i efterhand.

   kram!

 5. elsa skriver:

  åååååh. VILL. Jag och min pojkvän tänker typ ”flytta” till värmen i vinter, plugga på distans ska vi göra. Känns lite roligare att göra det i Costa rica än i Gbg under jan-mars.
  Men iaf, vi är mest inne på Costa Rica då vi fattat att det är säkrast och lättast att liksom bosätta sig där. Om man tänker bort att det är jäkligt mycket dyrare då, skulle du hålla med om att Costa Rica är vettigast att ”flytta” till? eller skulle du säga att man lika gärna kan bo i typ Nicaragua.
  KRAM

  1. Viola skriver:

   Hej! Klart ni ska åka! Jag tyckte Nicaragua och Costa Rica var väldigt olika, framförallt för att Costa Rica är mycket mer modernt och många pratar engelska (som väldigt få gjorde i Nica). Men det är betydligt dyrare, och standarden där är betydligt mer pricy men såklart fräschare. Jag tror att ni kanske tröttnar på att vara på ett och samma ställe i tre månader, testa att åka runt! Börja i Costa Rica och se vart ni hamnar sen.

   Kram!

 6. Isabella skriver:

  Var är den fantastiska badräkten från? Och oj vad den klär dig väl!

  1. Viola skriver:

   Tack! Den köpte jag på asos förra hösten! 🙂

 7. Emma Schollin Ek skriver:

  Men vänta nu, seglade ni själva i fem dagar? Det låter ju överjävligt härligt med den typen av aktivitet men i mitt stilla sinne ber jag att ni endast ”bodde” på båten och gjorde noll knop (hehe) i insats för att få båten framåt? Jag vill också men kan fan inte något som har med båtar att göra 🙁

  1. Viola skriver:

   Haha, jag kanske fick det att låta knäppt. Vi hyrde alltså in oss på en segelbåt (med 10 andra pers) och seglade i 5 dagar. 3 personer var besättning som bestod av kapten, seglare och assistent som lagade all mat osv. Men eftersom man är så många så hjälptes alla åt med mat, disk osv. Det blev en fantastisk familjestämning! Kände mig endast lite rädd när vi seglade öppet hav mot Colombia och vågorna var rätt stora, och de hade inga flytvästar på båten, hehe. Men allt gick prima! kram

 8. Viola skriver:

  Ahhh blir så taggad av detta!! Jag och en kompis åker till Syd- och Centralamerika i November och är borta i ca 4 månader. SÅ svårt att veta vart vi vill och vad vi vill prioritera. Detta va en bra liten guiding iallafall, TACK!!! Undrar hur ni gjorde med in/utresebiljetter? Har försökt läsa på men verkar som att vissa länder som officiellt inte kräver en utresebiljett ändå kan göra det ibland? Helst vill en ju slippa boka det för att kunna vara lite mer ~fri~ hehe. Kraaam

 9. Fanny Anonsen skriver:

  Gud vad sjukt!
  Har gjort EXAKT samma resa som dig! Åkte till Managua och tog oss ner till Colombia (hoppade över USA)! Alla dessa ställen du skrivit ner har jag också besökt, har till och med fotat vid den rosa väggen du postat! äääääälskade SAN blas öarna!! Mest befriande ställe jag varit med om! Var bara tvungen att skriva tyckte de va så sjukt att jag var på exakt samma ställen!! Haha
  Kram för en bra blogg och insta 😘

 10. Isabelle skriver:

  Hur är det med visum i de länderna med endast en enkelbiljett? Behövs det, eller något slags utresebevis?
  Är jättepepp på att åka på en liknande resa!!

  1. Viola skriver:

   Hej! Vi började resan till Nicaragua, där behövdes inte något bevis på utresa. Däremot har jag hört att Costa Rica är lite petigare. När vi reste in till Panama krävde de utresa, och efter mycket tjat om att vi skulle segla ut ur landet men inte hade bokat resan än fick vi bara visa upp våra bankkonton på att vi hade tillräckligt mycket pengar för att kunna boka en biljett hem. Jätteknepigt, men allt löser sig! Läs på och stå fast vid din sak. Svenska pass är också några av de ”starkaste” i världen, så vi har en otrolig fördel när vi reser.

   Kram!
   Viola

 11. Eleonor skriver:

  Hittade detta inlägg lite sent men hoppas att du ser ändå 🙂
  Jag ska boka en liknande resa nu i dagarna men undrar lite om hur ni tog er runt mellan länderna. Du skrev i något svar att buss är billigt men är det lätt att hitta bussar, går de ofta och bör man boka något i förväg typ busspass eller så?
  Tack på förhand!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.